Як отримати пасічний віск

Переробка воскової сировини у бджологосподарстві має надзвичайно важливе значення для пасічника, а особливо вихід чистого воску. Для перетоплення використовують сонячні, парові воскотопки та воскопреси.

На пасіці найбільшу кількість воску добувають із сушнику вибракуваних щільників та шматочків щільників, вирізаних з будівельних рамок. Свіжовідбудовані щільники це майже повністю чистий віск. У процесі старіння вони стають важчими за рахунок коконів, перги та інших залишків.

Воскосировину поділяють на три сорти.

До першого сорту належить сушник білого та жовтого кольору без домішок, а саме шматочки вирізаних з гнізда щільників, віск з будівельних рамок, маточники тощо. Таку сировину добре перетоплювати на сонячній воскотопці. Її сонячна воскотопка перетоплює майже повністю. Затрати праці невеликі. Вона необхідна на кожній пасіці, оскільки сировини першого сорту за робочий день накопичується чимало і її треба кудись подіти, та й віск-капанець є найкращим.

Щільники другого сорту світлі з незначними домішками перги та коконів.

Сушник третього сорту після тривалого використання в гнізді має темно-коричневий або чорний колір. Такої сировини на пасіці найбільше. Постає питання, як з неї добути якомога більше воску. Перетоплювати на сонячній воскотопці не дуже ефективно, бо вихід чистого воску дуже малий. Тому використовують парові воскотопки або воскопреси.

Парова воскотопка складається із зовнішньої та внутрішньої місткостей. У верхній частині стінки внутрішнього бачка є отвори для пари, всередині стоїть сітка, в яку закладають воскосировину. В міжстінковий простір заливають воду і ставлять на вогонь. Після закипання води пара проходить до внутрішнього бачка і розтоплює воскосировину, чистий віск скапує на дно разом з частинками води і через патрубок виходить назовні. Витопки, що залишаються, розстеляють тонким шаром та висушують, потім їх здають на воскопідприємство.

Перевірити якість виходу воску дуже просто: беремо шматочок дивимось, чи є частинки воску жовтого кольору. Також підраховуємо, зі скількох рамок зібрали той віск, що витопили, і рахуємо середній вихід на одну рамку. Вихід воску з одного відбудованого щільника повинен складати 140 грамів. На своїй пасіці я мав вихід 80 грамів чистого воску на одну стандартну (даданівську) рамку, інколи 85 г, і в мерві залишалося дуже багато крапельок воску. До того ж, процес перетоплення займає багато часу і має низьку продуктивність.

Перетоплення воскової сировини за допомогою воскопреса ґрунтується на розварюванні її у воді та віджиманні гарячої маси. Вихід воску та його якість залежать переважно від підготовки сировини, Її попередньо замочують на 1-2 доби, а потім промивають. Суш заливають водою, щоб вона добре проникла між кокони та інші частинки. При цьому частина розчинених речовин вимивається. Сушник може містити залишки перги ії меду. Після такої нескладної підготовки вичавлення воску набагато краще.

Шукаєте воскопреси для обробки воску? Перегляньте наш асортимент воскопресів на сайті "Гарбузового Вулика"!

Для розварювання треба використовувати м'яку воду дощову, снігову, річкову. Кринична вода містить багато солей, які утворюють з воском емульсію, що погіршує його якість. Переварювання краще робити в алюмінієвому, емальованому посуді або посуд із нержавіючої сталі. Після того як сировина закипить і перетвориться на однорідну масу, треба дати їй покипіти протягом 10-20 хвилин, щоб вийшло якомога більше воску. Розварену масу віджимають на воскопресі. В нього закладають лляний мішок, в який вливають гарячу масу, потім мішок закручують, зверху кладуть кришку преса і притискають руками. Зразу збігає більша частина води з воском. Продовжують притискати кришку з наростаючим зусиллями. Якщо зразу тиснути з великою силою, то мішковина може порватись. Ступу (притискну кришку) преса бажано робити з дерева воно краще зберігає тепло протягом всього періоду віджимання. Дуб використовувати не варта, бо в гарячому воску він виділить дубильні речовини, що погіршить якість воску. Перед першим використанням ступу бажано облити окропом. Після віджимання можна також, не виймаючи мішок, додати окропу і ще раз відтиснути.

Після того як відтиснули всю сировину, яка була розварена, воскові дають захолонути, бо він легший за воду і піднімається догори. В нижній його частині збираються домішки, їх зчищають, віск переварюють удруге, проціджують через сито (можуть попадати окремі кокони), добре вкутують, щоб віск повільно охолоджувався, в результаті чого він добре очищається. Перетоплення воску з допомогою пресування є досить старим способом, але дуже ефективним. Воскопреси бувають гвинтові і гідравлічні (потужніші).

На моїй пасіці вихід воску після перетоплення з допомогою преса становив 110-120 грамів з однієї стандартної (даданівської) рамки. Я використовую гідравлічний прес. Вихід воску з гвинтового був 100-110 грамів. Мерва на зломі не містить видимих частинок воску.

Використання воскопреса є не менш трудомістким, ніж парової воскотопки, але продуктивність праці набагато вища. За один день можна перетопити 100-150 рамок суші і більше, все залежить від того, який буде посуд для розварювання і замочування. Я використовую звичайну ванну для замочування, а переварюю в декілька прийомів в емальованій каструлі.

Станіслав Топольніцький, Київська обл.

Журнал «Український Пасічник» №1 2009 року