Заготівля, збереження та використання воску

Бджолиний віск за своїм складом є органічною сполукою, яка містить понад 15 хімічних сполук. Має приємний запах, світло-жовтий колір. Не споживається тваринами, крім воскової молі. Добре розчиняється у бензині, ефірі, зовсім не розчиняється у воді та спирті.

Віск-капанець є найцінніший. Його отримують за допомогою сонячної воскотопки, пресований віск - із воскової сировини, екстракційний (найнижчого сорту) - з мерви на воскобійних підприємствах. Медоносні бджоли, єдині зі всіх комах, виробляють віск спеціальними залозами у вигляді лусочок, з яких будують щільники. Для восковиділення має велике з значення повноцінне забезпечення кормовими запасами, багатий взяток, фізіологічна сила сім'ї та своєчасне підставляння доброякісної штучної вощини. У конструкції щільника бджоли тісно поєднали його легкість і міцність, найкращу зручність використання та максимальну економію воску.

Щоб допомогти бджолам швидше відбудувати щільники, Йоган Мерінго в 1857 році запропонував використовувати штучну вощину, якою користується сучасне бджільництво в усьому світі.

Понад 80% воску використовується на виготовлення вощини, решта - у різних галузях народного господарства.

Щорічно для кожної бджолосім'ї на заміну старих пошкоджених щільників необхідно мати для розширення не менше 30% рамок із новою вощиною.

Щоб зменшити грошові витрати на придбання вощини, я систематично заготовляю сировину з вибракуваних щільників, обрізків листів вощини, нагромаджень на рамках, стінках вулика, з печатних крихіток щільників.

Віск, отриманий у воскотопці, я заготовляю для своїх постійних замовників, які використовують його для лікування. Щоб не пошкодити рамки і не обривати дріт, перед вирізанням щільників прогріваю їх у ящику, накритому склом. Очищену щільникову масу висипаю у стандартну алюмінієву воскотопку, заливаю гарячою дощовою водою і кладу на вогонь.

Через кілька хвилин починається ледь-ледь кипіння та витікання розтопленого воску у посудину з водою. Уважно стежу за рівномірним і безперервним нагріванням воскотопки та своєчасним доливанням дощової води. Вода нагрівається до слабкого кипіння.

Щоб очистити та надати відповідної форми воску, виконую повторне, але так щоб не кипіло, розігрівання на газовій плиті в емальованій каструлі з водою.

Добре розплавлений віск проціджую через подвійну марлю і залишаю для повільного застигання на одну добу, добре вкривши зі всіх боків ковдрою, матрацом тощо.

Отримані круги воску (світло-жовтого кольору) після очищення нижньої частини просушую і зберігаю у поліетиленових пакетах.

Старі щільники перетоплювати у сонячній воскотопці не доцільно, бо якісного воску з них не отримаєте. Їх потрібно лише добре прогріти, щоб знищити міль, щільно скласти у поліетиленовий мішок для подальшого осіннього остаточного перетоплювання.

Запасаюсь вощиною з осені, навесні зберігаю її у поліетиленових пакетах, підвішуючи у такому положенні, в якому вона буде у вулику.

Запасні щільники без перги зберігаю під навісом, щоб взимку мороз знищив міль. Щільники з пергою зберігаю у приміщенні, в якому морозу не буває, і використовую весняної підгодівлі.

Нагадуємо, що в магазині Гарбузовий Вулик за адресою: м. Львів, вул. Любінська, 104, ми пропонуємо обмін Вашого воску на вощину. Завітайте до нас та скористайтеся цією можливістю! Детальніше за посиланням.

М. Адаменко, Вінницька обл.

Журнал «Український Пасічник» №4 2014 рік