Падь

Хочу розповісти пасічникам своє бачення походження паді. Пасічникував мій дід, батько і я. Батько завжди казав: «От колись все медувало, не те, що тепер, тоді і жито медувало. Ми малими дітьми бігали і лизали колоски жита».

Я не міг собі уявити, як може медувати жито. Коли розпались колгоспи, люди кинулись до землі, всі хотіли господарювати, а землі в нас важкі, вологі грунти, було посіяно багато жита. Після цвітіння жита в колосках почало рости зерно. Котру зернину пошкодив гриб, вона змінювала форму і була чорного кольору (довжиною 2-3 см). Називають ці зерна матки, ріжки. На одному колосі було приблизно від 1-3 ріжків. У місці, де росте ріжок, витікає біло- жовта густа рідина, стікаючи по колоску, висить краплиною в горошину, солодка на смак. На колосках, у котрих не було вражених грибом зернин, крапель меду не було. Бджоли збирали ці виділення і несли до вулика. У медогонці цей мед виглядав так, ніби туди хтось налив молока. У колгоспі цього не було тому, що зерно перед посівом протруювали від хвороб.

Другий випадок. Одного року ми з помічником завезли колгоспну і свою пасіку у ліс на вирубку, де ліс був зрубаний три роки тому. Стояв теплий похмурий день, моросив дощ, бджоли працювали на повну. Нас зацікавило, що медує? На молодих деревах осики діаметром стовбура 2-3 см виявили бджіл, котрі облизували молоді дерева. Падь була не на листках, а на стовбурах дерев. На жаль, ми не обстежили ці дерева на наявність попелиць на листках.

Третій випадок. Був безвзятковий рік, план із здачі меду в районі з колгоспних пасік був під зривом. Але у серпні, коли нічого не цвіло, стояла спекотна погода. У сусідньому селі (Середній Майдан Надвірнянського району) пасічник Петро Паламар утримував колгоспну пасіку в кількості 150 бджолиних сімей на трьох точах по 50 сімей. Довкола хвойні ліси. На одному із точків він виявив що бджоли носять хвойний падевий мед. На других точках було порожньо. Пасічник кинувся готувати пасіку до перевезення на ту місцевість, де була падь. За три дні падь припинилась. На цьому точку від пасіки (50 бджолосімей) було відкачано 2 тонни меду. План заготівлі меду з колгоспних пасік по району був виконаний, оскільки районний план був 2 тонни меду. Я не можу стверджувати, що цей мед був принесений за три дні, можливо і більше, але, як розповідав пасічник Петро, після трьох днів він виявив, що взяток припинився.

Четвертий випадок. Минулого року влітку на листках липи з верхнього боку були блискучі плями різних розмірів, солодкі на смак (у селі Гаврилівка, в лісі). Коли я у своїх справах був в місті Івано-Франківську, то звернув увагу на листки липи, які ростуть на вулицях, вони були зверху блискучими і солодкими.

Тепер проаналізуймо всі випадки. На колосках жита я не побачив ніяких комах (попелиць). У другому випадку, на жаль, я не обстежив листя осики, не моху стверджувати про відсутність комах. А щодо третього випадку, то чи могли різні комахи виділити стільки виділень (2 тонни)? Це зібраного, а незібраного могло бути і більше. У четвертому випадку плями на листках були різної величини, дуже тонкі. Якщо це були б випорожнення комах, то вони були би купками, горбиками, різної форми, а це ніби капнути бензин на папір. На тих листках, що повністю зверху були блиску спостерігалося рівномірне покриття кілька десятих міліметра. Я відпрацював 20 років лісником, перебував в лісі вдень, увечері і вночі, але, на жаль, я не побачив хмари різних комах, крім комарів. Я погоджуюсь із Володимиром Терлецьким («Український пасічник». 2009. №3), який зазначає про сумчасті гриби, котрі перетворюють сік рослин на мед. Також погоджуюся зі Степаном Стельмаховичем, який описав («Український пасічник. 2012. №7-8) комах, що паразитують на деревах і живляться соком дерев. Але я не можу погодитися, що ці комахи можуть виділити тонни виділень. Я припускаю, що ці комахи можуть поширювати різні гриби, котрі можуть поширювати сік дерев, трав'янистих рослин перетворювати в солодку рідину - падь, медяну росу. На мою думку, настане час, коли сік дерев та інших рослин людина зможе за допомогою грибів використовувати як цінний харчовий продукт. Щоб наблизити той час, потрібно нам усім більше стежити за природою.

Я висловив своє бачення походження падевого меду. Бажаю усім пасічникам і тим, хто допомагає у їхній праці, міцного здоров'я, довгого життя і доброго врожаю на пасічній ниві.

Еміль Шушкевич

Журнал «Український Пасічник» №9 2014 рік