Про вощину добру та не дуже...

Для людини місцем проживання, проведенням дозвілля, відпочинку, а іноді ї роботи є її оселя. Від того, наскільки комфортною, екологічно чистою, затишною буде оселя людини, значною мірою залежить і життя людини, і її працездатність і багато іншого.

Для бджіл же оселею є бджолиний вулик, а місцем постійного перебування, вирощування розплоду, переробленням нектару і створення кормових запасів - бджолині щільники. Основою будівництва стільників у сучасному бджільництві є штучна вощина. Від якості вощини безпосередньо залежить якість щільників, склад і працездатність бджолосімей. Ця залежність настільки значна, що пам’ятати про це потрібно завжди. Адже вощина може бути доброякісною, поганою і навіть зовсім непридатною для використання. Через нестерильну вощину можуть передаватися небезпечні захворювання, погана вощина може впливати на якість меду. Через вощину можуть також потрапляти антибіотики у бджолопродукцію. Погана вощина може також впливати на імунітет бджолородини.

Бджоли якісну вощину відбудовують швидко, а неякісну набагато повільніше (або можуть не будувати взагалі). Неякісна вощина «пливе», чарунки її перетворюються у перехідні і трутневі. Ефективність боротьби з варроатозом якоюсь мірою (як безпосередньо, так і побічно) теж залежить від вощини.

Використання на пасіці неякісної вощини може звести нанівець результати роботи всієї пасіки. А масове використання поганої вощини спричиняє загрозу всьому українському бджільництву.

Чому ж вощина буває якісною неякісною? Передусім це залежить від якості сировини, з якої вона виготовлена. Сировиною для вощини має бути лише 100%-й віск. Допускається лише наявність декількох відсотків прополісу. Не допускається «відбілювання» воскосировини кислотами, перекисом водню та іншими хімічними речовинами, бо це призводить до захворювання розплоду. Зазначу, що красива, жовта вощина, отримана з такої сировини, - це лише товарний показник, і не більше. Згадаємо прислів'я «Не все те золото, що блистить». Це якраз про цей випадок. Вощина не повинна бути чорною, але не обов'язково і сонячно-жовтою. Відбілювання воскосировини допускається тільки шляхом фільтрування і відстоювання.

Останнім часом, нажаль, масовим стало таке ганебне явище, як фальсифікація воску. Віск фальсифікується на всіх етапах: бджолярами, заготівельниками, майстрами восковощинних цехів.

У віск додають парафін, церезин, жири, механічні домішки, фарбники, ароматизатори. Люди, які втратили совість, не задумуються про згубні наслідки і, виробляючи вощину з такої сировини, роблять її не просто поганою, а частенько навіть такою, що не можна поміщати у вулик взагалі.

Якість вощини значною мірою залежить від виробника. Майстер цеху може пересортувати сировину під час заготівлі, відібравши неякісну, а може і додати якоїсь погані сам. На жаль, подібне трапляється дедалі частіше.

Робота воскоцехів у нашій країні погано контролюється. Воскоцехи можуть бути як офіційними, так і нелегальними. Якщо перші перебувають хоч під яким-небудь контролем, то інші можуть виробляти все, що їм заманеться.

Скільки цехів у нас, в країні, я думаю, ніхто не знає. Їх багато, разів у 5 більше, ніж було у часи СРСР. Тому Україною гуляє багато різної за якістю вощини, різної за ціною. Бджоляр часто стоїть перед вибором: придбати дорогу (але якісну) чи дешеву (однак менш якісну) вощину. І завдяки своїй природній скупості обирає другий варіант, забуваючи про те, якою може бути юшка з дешевої рибки, потрапляючи на обман щораз частіше і частіше.

Держава якомога швидше (фітосанітарна служби України, Спілка пасічників та інші громадські бджолярські організації) повинна втрутитися у ситуацію. Бо якщо таке триватиме й далі, то ми ризикуємо залишитися без доброї вощини, без доброго воску і навіть без бджіл. А поки, бджолярі, згадайте прислів'я «Порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих». Тому, купуючи вощину, постарайтесь зробити правильний вибір, адже від цього надзвичайно багато залежить. Напружте свої інтуїцію, знання, не полінуйтеся побільше дізнатися про виробника, запитайте відгуки у друзів. Придбавайте продукцію відомих або вже не раз перевірених фірм. Пам'ятайте, що постійність у цій справі не завадить. Якщо вам привезуть вощину просто додому та ще майже за безплатно, то майте на увазі, що чудес не буває, а скупий платить двічі. Краще від такої вощини заради ваших бджілок відмовитись.

Добра вощина дешевою аж ніяк не може бути! Щоб вощина була якісною, для її виробництва потрібно використати дорогу якісну сировину, на переробку і стерилізації якої піде багато надзвичайно дорогих енергоносіїв. Якщо цех офіційний, то треба платити ще й податки, добру зарплату добрим фахівцям. Тому ще раз зауважую, що дешевою та ще й якісною вощина бути просто не може. В омріяній нами Європі вощина виготовляється лише високоякісна і коштує там один лист вощини 1 євро на момент 2016 року.

Придбати якісну вощину можна на нашому сайті за посиланням або у фізичному магазині у Львові (вул.Любінська 104).

Віце-президент Спілки пасічників України

Валентин Ференчук

Одеська обл.

Журнал «Український Пасічник» №12 2016 рі