Цілющі властивості меду
Для того, щоб вийшло 100 грамів меду, медоносній бджолі необхідно відвідати мільйон квіток. Мед утворюється шляхом ретельної переробки нектару і нектароподібних речовин бджолиною сім'єю. В зобику бджоли нектар насичується ферментами. При цьому він збагачується ліпідами і органічними кислотами. Мед містить майже всі мікроелементи і за своїм складом нагадує плазму крові людини. Це дуже корисний продукт, бо в ньому є вітаміни В1, рибофлавін, піридоксин, біотин, нікотинова, фолієва аскорбінова та інші кислоти. Тому багато спортсменів відмовилися від біологічно активних добавок, перейшовши на натуральний мед, який нітрохи їм не поступається.
Мед допоможе нам не тільки при інфекційних захворюваннях. Його використовують для профілактики інших захворювань: туберкульозу легень, безсоння, виснаження організму, головного болю, гіпертонії, стенокардії, виразці шлунку та ін. У дітей мед сприяє розвитку молочних зубів. У меду також знайдені природні антибіотики, що визначає його важливість у боротьбі з усілякими хворобами. Окрім того, 78% всіх довгожителів на землі - це бджолярі.
Будь-який мед у процесі зберігання зазнає змін, що відбуваються в три стадії: спочатку він густіє, потім каламутніє, а потім твердне, перетворюючись на щільну масу. Кристалізація меду завжди починається з дна, а потім поступово доходить до верху посудини. Нескладно з меду, що вже закристалізувався, одержати рідкий і прозорий. Для цього достатньо підігріти його на водяній бані до температури +55... +65°С, але не більше, бо мед може втратити свої лікувальні властивості. Вага 1 л зрілого меду становить 1,4-1,45 кг.
Зберігати мед найліпше в бочечках з липи, осики, але можна і з тополі, верби і вільхи. Не рекомендовано використовувати для виготовлення бочок під мед хвойні породи деревини (додають меду запах смоли), а також дуб (мед чорніє).
Мед також можна зберігати у скляному або металевому емальованому посуді. Він повинен бути ретельно вимитим, сухим і не повинен мати жодних різких сторонніх запахів.
Зберігають мед у щільно закритому посуді у сухому приміщенні за температури не нижче ніж +5°С. У вологих приміщеннях мед вбирає в себе вологу і тому закисає. Якщо мед почав бродити, його можна прокип'ятити і тоді процес бродіння припиниться, але прокип'ячений мед втратить свої лікувальні властивості. Не рекомендовано зберігати мед у приміщеннях з різкими запахами.
Сорти і види меду. Мед корисний для здоров'я. Він нормалізує роботу багатьох внутрішніх органів, покращує склад крові, підвищує імунітет, є могутнім джерелом енергії, оберігає організм від передчасного старіння. Проте для досягнення бажаного результату дуже важливо знати, який мед вживати. Всього налічується понад 60 видів меду. Ось характеристики деяких з них.
Акацієвий мед - прозорий, майже безбарвний (коли закристалізувався – білий, дрібнозернистий, нагадує сніг). Вживають як загальнозміцнюючий засіб, а також при безсонні, шлунково-кишкових, ниркових захворюваннях, захворюваннях жовчного міхура і жовчовивідних шляхів.
Гречаний мед - має колір від темно-жовтого з червонуватим відтінком до темно-коричневого, кристалізується в кашкоподібну масу, перевершує акацієвий мед за кількісним і якісним складом амінокислот і вітамінів, вирізняється великою активністю ферментів, що містяться в ньому.
Його достатньо спробувати один раз, щоб потім зуміти відрізнити від інших. Він має гострий і пряний аромат і смак, від якого навіть дере в горлі. Основною його перевагою є те, що він містить більше, ніж в інших медах, заліза та білка, Завдяки цьому він стимулює кровотворні органи, відновлюючи кров. Останнім часом саме темні, терпкі сорти меду користуються дедалі більшою популярністю. Гречаний мед має велике значення в профілактиці і лікуванні таких хвороб, як анемія, недокрів'я і авітаміноз, допомагає при ревматизмі, скарлатині та корі.
Мед соняшниковий дуже приємний на смак саме в рідкому стані, але, на жаль, він швидко кристалізується, іноді навіть у щільниках, ще до відкачування. Закристалізований соняшниковий мед поступається за смаковими якостями гречаному і травневому. Нерідко створюється враження, що це не натуральний мед, а сурогат, який шахраї розбавили наполовину цукром і навіть полінувалися гарненько розмішати. Але не поспішайте з висновками: так просто розмішати цукор у меду не можна, бо він закисне. А якщо цукор згодовувати бджолам, то це зовсім не означає, що мед осяде у вигляді кристалів цукру.
Соняшниковий мед звичайно продається за більш низькою ціною, ніж інші сорти, але за поживними та лікувальними властивостями він майже не поступається їм, Рекомендують його вживати при лікуванні захворювань серця, дихальних шляхів і при шлунково-кишкових коліках. Також соняшниковий мед корисний при атеросклерозі, остеохондрозі, різних невралгіях. Він добре виводить шлаки з організму і нерідко застосовується як сечогінний засіб.
Липовий мед використовують при лікуванні ангіни, нежитю, ларингіту, бронхіту, трахеїту, бронхіальної астми, при ослабленні серцевого м'яза, при запаленні шлунково-кишкового тракту, захворюваннях нирок, жовчовивідних шляхів і гінекологічних захворюваннях. Цей сорт меду має сильні антибактеріальні властивості.
Травневий мед. Відразу після відкачування цей сорт нічим особливим не вирізняється: блідий солодкий сироп із зеленуватим відтінком, що майже не має запаху. Травневий мед багатий фруктозою, завдяки якій він швидше, ніж інші сорти, засвоюється клітинами нашого організму. А засвоєння фруктози (навіть у великих кількостях) не вимагає інсуліну, а отже, не порушуються функції підшлункової залози і не розвивається діабет. Травневий мед - найсолодший. Він корисний при захворюваннях печінки, атеросклерозі, застосовується як заспокійливий засіб при нервових захворюваннях і безсонні.
Інші сорти меду:
- Волошковий мед використовують як сечогінний, жовчогінний і протизапальний засіб.
- Вересовий мед рекомендують люлям, у яких відсутній апетит.
- Гірчичний мед використовують для боротьби із захворюваннями органів дихання, до того ж цей різновид меду сприяє виведенню з організму токсичних речовин, покращує роботу нирок, використовується як сечогінний засіб.
- Каштановий мед має добре виражену антимікробну дію. Рекомендовано вживати при серцево-судинних захворюваннях і розладах травлення. Цей мед добре впливає на кровоносну систему і органи шлунково-кишкового тракту.
- Малиновий мед надзвичайно корисний при простудних захворюваннях, рекомендований як профілактичний засіб проти грипу. При місцевому вживанні ефективно лікує стоматити і запалення слизистих тканин.
- Падевий мед бджоли виробляють з медяної роси (солодкий сік, що виділяється листям і стеблами деяких рослин та різними видами тлі). Такий мед за цінністю і користю не поступається квітковому.
- Цукровий мед - продукт, пропонований жадібними і ледачими пасічниками. Його одержують в результаті згодовування бджолам цукрового сиропу. Тому він і не містить в собі компонентів, що додають меду істинну цінність.
Якщо ви ще не визначилися, який саме сорт меду потрібно вам вживати і що слід лікувати в першу чергу - ангіну чи геморой - не турбуйтеся, їжте той сорт меду, який вам якнайбільше смакує. Будь-який сорт меду підвищує опірність організму людини, зміцнює серцево-судинну систему, знижує підвищену кислотність шлункового соку, володіє знеболюючими властивостями, заспокоює нервову систему І покращує роботу мозку.
На нашому сайті "Гарбузового Вулика" на Вас чекає широкий вибір медів від найкращих пасічників. Ознайомтеся з нашим асортиментом та оберіть натуральний мед найвищої якості на свій смак!
Тимофій Хомів м. Луцьк
За матеріалами інтернет-видання www.prosvetlenie.org
Журнал «Український Пасічник» №10 2010 рік