Ліки із бджолиної аптеки: забрус (частина 1)

Сьогодні небувалого розвитку досягнула фармація, яка кожного дня виставляє на продаж безліч різноманітних лікарських засобів ії форм для лікування людського організму. Слід зазначити, що ці синтетичні лікарські засоби, діючи на причину захворювання, не враховують стан інших систем організму й завдають їм нищівного удару, який руйнує людське здоров'я. Подивіться, скільки довкола аптекарських закладів, а які там захмарні ціни на ліки та засоби. Красиві коробочки, а що в коробочках - невідомо? Статистичні дані повідомляють, що 60% лікарських засобів - це підробки. Фармацевтичні підприємства з виготовлення ліків не вносять відповідну кількість діючої речовини, економлячи кошти для збільшення прибутків. Власне така пігулка - це ефект Плацебо.

Сьогодні, як це буде звучати плачевно для наших громадян, аптеки та лікарські заклади - це великий прибутковий бізнес, який поставлений на широку колію. Звичайно, у критичних випадках ми змушені звертатися до лікарень та аптек, незважаючи на колізії, які диктує нам наше буденне і бідне життя. Але часто ми забуваємо про органічні, біологічно активні засоби, які є в природному середовищі, що можуть надати значну допомогу нашому здоров'ю. Вони не мають здатності миттєво впливати на патологічні зміни в організмі, але лікують причини хвороби, а не її симптоматику. Насамперед, що дуже важливо, - не впливають на функції та роботу інших органів, не руйнують людське здоров'я.

Продукти бджільництва з багатим вмістом поживних та біологічно активних речовин, без сумніву, можемо віднести до найбільш значущих і ефективних засобів у профілактиці та лікуванні хвороб організму людини. Всі знають, що до продуктів бджільництва належить мед. Але те, що бджоли виробляють ще 14 продуктів, які ми можемо використовувати для збереження нашого здоров'я, і їхні лікувальні властивості - невідомі. Саме за повною відсутністю в ЗМІ реклами продуктів бджільництва нашим людям мало відомо про їхні поживні лікувальні властивості.

Візьмемо до уваги такі порівняльні статистичні дані: наша держава (Україна) входить в п'ятірку найбільших світових виробників меду (до 60-75 тисяч т в рік ); кожний громадянин нашої держави споживає до 1 кг меду в рік; найбільший вік проживання українців становить 58-99 років; японці споживають 8,5 кг меду і проживають у середньому до 80-85 років; у школах та дошкільних закладах Японії дітям безкоштовно (діє державна програма оздоровлення) дають мед і маточне молочко. Японія не виробляє достатньої кількості меду, маточного молочка, тому імпортує тисячі тон з інших країн для оздоровлення свого народу. А що діється в нас? Наведу приклад власного спостереження. Проходячи торговими рядами по базару, в своїх господарських справах, побачив довгу чергу покупців. Переборола допитливість - за якими це цінностями стоїть народ? Не повірите - звичайні цукерки! А навпроти черги – стоять нудьгуючи, продавці з медом, до яких нікому не має діла. Цукерки, в яких є різні барвники, смакові добавки, хімічний цукор (тому що цукор, виготовлений з буряка чи тростини дорогий для виробника), вартують набагато дорожче, ніж кілограм меду.

Наприклад: 1 кілограм меду, залежно від виду та смакових властивостей, ціниться сьогодні 70 - 75 грн, а цукерки вартують 118 - 130 грн. Ось, шановні, і робіть висновки. Тому в своїй публікації хочу довести до наших шановних читачів про високі і надзвичайні терапевтичні властивості продуктів, які продукують бджоли. Це стосується маловідомого для пересічного покупця бджолиного продукту під назвою забрус.

Перед відкачуванням меду пасічник на щільниках тонкими смужками зрізає верхні воскові кришечки, якими бджоли закривають чарунки зрілого меду високої якості та стерильності, призначеного для тривалого його зберігання. Називають зрізані кришечки з медом забрусом. Це цілий букет бджолопродуктів, надзвичайний природний конгломерат біологічно активних сполук. Щоб зрозуміти користь цього надзвичайного смаколика, який виробляє Божа комаха для нашого здоров'я, необхідно розглянути його склад, біологічні та фармакологічні властивості.

Хімічний склад забрусу багатий, різноманітний, не постійний і залежить від погодних умов, рослин, з яких бджоли збирають нектар, місцевості, де розташована пасіка, ста інших зовнішніх чинників. До складу забрусу входить мед, пилок, перга, прополіс, особливо якісний віск з високими антибактеріальними властивостями, секрет слинних залоз бджоли, ферменти, багато мінеральних речовин, органічні кислоти, хітин, ефірні масла, смоли, білок, вуглеводи, жири, а за даними деяких науковців - бджолина отрута.

Коротко розглянемо, а що дає нашому організму цей неперевершений комплекс природних натуральних продуктів? Ось взяти, наприклад, ферменти. Це складні білки, які виконують функції каталізатора для здійснення біохімічних процесів, що відбуваються в організмі. До речі, вони також беруть активну участь у перетравлюванні їжі. Забрус вважають найбільшим носієм саме природних (натуральних) мінеральних речовин, які містяться там у невеликій кількості (до 0,18% ) і мають в своєму арсеналі 37 хімічних елементів, що достатньо для повного мінерального балансу, нормального функціювання та підтримки організму.

Випробовування виявили, що мінеральні речовини цього смаколика є головно в солях, які добре засвоює людський організм, і мають такий основний склад: залізо, олово, калій, кальцій, магній, мідь, марганець, натрій, фосфор. У меншій кількості виявлені нікель, срібло, титан, барій, цинк. До складу забрусу входять органічні кислоти, які підвищують секрецію слизової оболонки шлунка, беруть участь у засвоюванні їжі, підвищують апетит. Забрус містить в своєму арсеналі цілий комплекс вітамінів, які так необхідні нам у повсякденному житті.

Вітаміни - це складні біологічно активні органічні сполуки, які має забрус у невеликій кількості, що володіють властивістю діяти самостійно (або в складі ферментів) і відіграють важливу роль, забезпечуючи процеси метаболізму (обміну речовин), допомагають засвоювати вуглеводи, білки, ліпіди. Важливо зауважити значення і фармакологічні функції, які виконують вітаміни, що містяться у забрусі.

  • Вітамін А (ретинол) покращує обмін речовин, посилює імунітет до інфекцій, покращує зір та звикання до темряви;
  • вітамін Е (токоферол) позитивно впливає на статеві та ендокринні залози, печінку, стимулює роботу м'язів, впливає на обмін білків та вуглеводів;
  • вітамін С (аскорбінова кислота) підвищує імунітет, активізує утворення протромбіну (білок, що спричиняє зсідання крові), покращує судини очного дна, має десенсибілізувальну дію, тобто зменшує чутливість організму до повторного введення хімічних речовин (особливо білків), що спричиняють алергію, позитивно впливає на життєвий тонус, активно бере участь у кровотворенні;
  • вітамін В (тіамін) регулює нервову систему, вуглеводний обмін і тонус шлунково-кишкового тракту, захищає зуби від карієсу, сприяє виділенню з організму сечової кислоти;
  • вітамін В2 (рибофлавін) регулює обмін речовин, захисник алергічних та нервових захворювань, знижує холестерин, позитивно впливає на роботу серцевого м'яза, має антистресову дію;
  • вітамін В3 (патонтенат кальцію) бере участь в обміні речовин, його застосовують під час лікування запальних процесів дихальних шляхів, астми, виразки шлунка, поліневриту, алергії, він зміцнює нервову систему імунітет;
  • вітамін В5 (пантотенова кислота) покращує обмін речовин, нормалізує нервову систему, захищає від стресів, регулює роботу статевих залоз;
  • вітамін Вс (фолієва кислота) стимулює дозрівання еритроцитів та кісткового мозку, впливає на функцію ендокринних і статевих залоз, необхідний у лікуванні печінки (цироз, гепатит), підшлункової залози, атеросклерозу;
  • вітамін РР (нікотинова кислота) зміцнює кліткові мембрани, покращує функцію нервової системи, мозковий та периферичний кровообіг, знижує вміст цукру та холестерину в крові, посилює окислювально-відновлювальні процеси в організмі;
  • вітамін В6 (піридоксин) тонізує нервову систему, шкіру, травні органи, входить до складу ферментів, які допомагають засвоювати амінокислоти, його застосовують у лікуванні хронічного гепатиту, виразки шлунка тощо;
  • вітамін К (філохінон) учасник синтезу протромбіну, підвищує зсідання крові, його застосовують після тривалого приймання антибіотиків і сульфаніламідних / препаратів;
  • вітамін Р зменшує проникність капілярів, його застосовують при крововиливах сітківки очей і гемологічних діатезах.

Постачальником ферментів, мінеральних речовин, органічних кислот, вітамінів у забрусі є квітковий пилок та нектар з різних квітів. Застосовані в такому комплексі продукти діють синергічно - підсилюють лікувальний ефект один одного, мають антимікробні противірусні, анестезуючі, біостимулювальні, протизапальні властивості. Відомо, що перед закриванням щільникових чарунок медом бджоли вносять краплину особливо цінного меду, який містить найбільше ферменту, - лізоцим. Це, власне, знак якосі зрілості та стерильності меду, після якого він може тривалий час зберігатися, не втрачаючи своїх високих лікувальних властивостей. Тому більше ціниться саме щільниковий мед.

Розглянемо, у чому є відмінності між медом щільниковим, центробіжним (відкачаним на медогонці) та забрусом. Доведено, що є така відмінність за величиною бактерицидної дії, яка визначається кількісним вмістом лізоциму в цих продуктах. У щільниковому меді цього надзвичайного ферменту більше у 8 разів, ніж у центробіжному, тому він більше має цілющих властивостей. Виникає запитання, чому є відмінність у наявності ферменту лізоциму між щільником і відкачаним медом, які розміщені в одній чарунці? Річ у тому, що лізоцим бджола вносить зверху чарунки перед її закриванням, і фермент, маючи меншу питому вагу за мед, не може рівномірно поширюватися в чарунці. Концентрації лізоциму в верхній частині щільника передує і те, що верх чарунки міститься під нахилом до горизонту. Цей нахил у щільниках бджоли будують для того: щоб принесений рідкий нектар не виливався з чарунок.

Коли пасічник перед відкачуванням меду зрізає верхні кришечки, а саме забрус з найбільшою концентрацією лізоциму, то цього цінного ферменту в відкачаному меді стає набагато менше, ніж у щільниках. Якщо взяти в кількісному співвідношенні забрусу до щільника, то в забрусі ферменту в 20 разів більше, а по відношенню до відкачаного в 140 разів! Суттєва різниця вмісту лізоциму в щільників меду, який вважають цілющим щодо забрусу, відображається в їх кількісному складі. Тому цілющі властивості забрусу очевидні.

Тепер розглянемо, що це за фермент такий знатний і таємничий. Лізоцим випадково відкрив О. Флемінг на початку ХХ століття, виявивши його в слині людини. Згодом було доведено, що найбільша його концентрація є в грудному материнському молоці. Цей захисний фермент-розчинник має імуномодулюючу, протизапальну, антитоксичну дію, стимулює процеси регенерації і кровотворення, здатний руйнувати клітинні стінки бактерій, тому його використовують проти збудників інфекційних захворювань, він має виражені протипростудні, противірусні, антибактерицидні та муколітичні (розріджуючи мокроту) властивості. Вчені довели, що до лізоциму мають підвищену чутливість стафілококи, стрептококи, дифтерійні і туберкульозні бактерії, ентерококи, дизентерійні, черевнотифозні бактерії, сальмонели.

Лізоцим відіграє важливу роль у підвищенні місцевого імунітету, особливо імунітету шкірних і слизових оболонок ротової порожнини, статевих органів, бронхолегеневої системи, тобто захисту проникнення інфекцій в організм людини. Порушення імунної системи призводить організм до створення сприятливих умов для розвитку патогенних і умовно патогенних вірусів і мікробів, порушуються імунні процеси, внаслідок яких виникають різноманітні пухлини доброякісного та злоякісного значення, автоімунні зміни. Такий імунодефіцит виникає в результаті недостатнього надходження в організм вітамінів, ферментів, мікроелементів, органічних кислот, тобто складових, які є в забрусі.

Постійне споживання забрусу допомагає організму відновити стабільну функцію імунної системи, попередити її послаблені захисні властивості. В результаті наші діти і ми з Вами, дорослі, забудемо про діатези, пухлини, патології. Доведено, що оболонка більшості хвороботворних вірусів і бактерій складається з складних цукрів - полісахаридів, які забезпечують їх захист від зовнішніх чинників, власне лікувальних препаратів. Саме лізоцим здатний розчиняти полісахарид і призвести до загибелі вірусів та бактерій. Одним із чинників хронічних запальних процесів верхніх дихальних шляхів у людини є недостатнє виділення слинними залозами лізоциму.

Далі буде...

Частину 2 Ви можете прочитати за посиланням.

Іван Козак

пасічник, апітерапевт-консультант,

член асоціації апітерапевтів України, м. Рівне

Журнал «Український Пасічник» №10 2016 рік